Våga starta eget

26 January, 2021

Start » Nyheter » Våga starta eget

I coronapandemins fotspår är det tyvärr många som har blivit varslade och uppsagda. Är du en av dem är detta ett ypperligt tillfälle att våga ta steget och starta ett eget företag. Många kanske tänker att det är en komplicerad process som kommer med mycket risker men så är nödvändigtvis inte fallet. Det finns mycket hjälp att få och när du har fått igång ditt företag kan det vara väl värt det.

Att starta ett eget företag är enklare än du tror och det kommer med många fördelar. Det första du behöver ha är en affärsidé som du tror på. Börja sedan skriva på en affärsplan där du sätter upp mål, tar fram idéer och gör en affärsmodell. Det finns flera färdiga mallar att använda för att skapa en affärsplan som är ett bra underlag för bank, investerare och kunder. När du har din plan är du redo att starta ditt egna företag!

Så här startar du ditt företag – Steg för steg

  1. Välj företagsform – Det finns flera olika företagsformer att välja mellan och de två vanligaste är Aktiebolag eller Enskild Näringsverksamhet. Ett aktiebolag kan du starta ensam eller tillsammans med flera personer och det krävs en insats på 25 000 kronor. En enskild firma startar du själv och det finns inget krav på något kapital. För att läsa mer om olika bolagsformer kan du gå in på Verksamt.se.
  2. Registrera företaget – Välj ut ett företagsnamn och registrera sedan ditt företag på Bolagsverket. När företaget är godkänt måste du registrera det för F-skatt och moms hos Skatteverket.
  3. Skaffa tillstånd och försäkringar – Beroende på vad det är för företag du startar kan du behöva skaffa vissa tillstånd och försäkringar. Du kan kontakta en näringslivsrådgivare i din kommun för att få hjälp med vilka tillstånd som ditt företag kräver.
  4. Starta hemsida och marknadsföring – När du har alla tillstånd är du redo att köra igång med ditt företag. Starta en hemsida och sociala medier och börja din marknadsföring för att nå ut till potentiella kunder.

Nyföretagarcentrum erbjuder kostnadsfri rådgivning för dig som vill starta eller precis har startat ett eget företag, du kan läsa mer om vad de kan hjälpa dig med här!