Vad ska du tänka på gällande deklarationen?

26 February, 2020

Start » Nyheter » Vad ska du tänka på gällande deklarationen?

Såhär i starten på 2020 börjar det bli dags att tänka på deklaration, skatteåterbäring och kvarskatt. Skaffar du en digital brevlåda så får du deklarationen snabbt och smidigt digitalt.

Senast den 4 maj ska inkomsten för år 2019 deklareras. Anledningen till att vi deklarerar är för att redovisa att inkomsterna vi har fått under året stämmer överens med skatten som vi har betalat. Alla som har fått en deklarationsblankett, antingen i brevlådan eller i en digital brevlåda, är skyldiga att deklarera. Detta inkluderar alla som är bosatta i Sverige och har haft någon form av inkomst under det gångna året. Minderåriga som har tjänat mindre än 19 670 kronor behöver dock inte deklarera.

Hur deklarerar du?

Det finns flera olika sätt att deklarera på, vilket sätt du ska välja beror på om du ska göra ändringar eller inte. Skulle du skicka in deklarationen och inse att du missat något är det ingen fara. Du kan göra ändringar i din deklaration sex år efter inkomståret det avser. De olika sätten du kan deklarera på är: 

  •     Skatteverkets app. Om du bara ska godkänna eller göra reseavdrag kan du deklarera i appen.
  •     Skatteverkets e-tjänst. Du kan deklarera i Skatteverkets e-tjänst oavsett om du bara ska godkänna eller göra flera ändringar.
  •     Skicka SMS. Har du inga ändringar kan du deklarera genom att skicka ett SMS.
  •     Ringa. Har du inga ändringar kan du deklarera genom att ringa Skatteverket.
  •     Pappersblankett. Du kan deklarera med pappersblanketten oavsett om du bara ska godkänna eller göra flera ändringar.

Få tillbaka pengar eller kvarskatt?

När du får deklarationen får du veta om du har kvarskatt eller om du får tillbaka pengar. Har du ett konto anmält hos Skatteverket så kommer pengarna du ska få tillbaka betalas ut till det. Har du inte anmält ett konto begär du en utbetalning. Får du däremot kvarskatt ska du betala in den på ditt skattekonto innan förfallodatum. Detta gör du antingen med Swish eller via bankgiro.