Tips om pensionen

23 March, 2016

Start » Nyheter » Tips om pensionen

Vad som oroar oss svenskar mest om hushållsekonomin är vår pension, därför tänkte vi på Expresskredit tipsa om bästa sättet att få så bra pension som möjligt – för har det orange kuvertet börjar trilla in i brevlådorna landet över och i det finns all information om den allmänna pensionen, och visst kan det vara svårt att tyda alla siffror och tolka den givna informationen.

Fram till och med den 21 mars kommer det orange kuvertet att skickas ut över Sverige och i detta finns information om din pension. Men något du bör lägga på minnet är att det inte är hela din pension som finns listad där då det kan se ut att vara lite pension, för att se hela måste man logga in på Pensionsmyndighetens hemsida. I kuvertet är informationen nämligen uppdelat i olika delar, vilket också gäller för din pension. På förstasidan i kuvertet finns till exempel en sammanställning i form av en snabböversikt och det är också här du hittar koden för att logga in på webben där ytterligare information i form av din allmänna pension, tjänstepension och eventuellt privat sparande finns att se. Vad du även får information om online är hur dina fonder i premiepensioner har förändrats över tid och hur de ser ut i dagsläget, information som är bra att ha om du vill göra några ändringar exempelvis. Detta eftersom du här kan påverka premiepensionsdelen genom att jämföra avkastning och avgifter – och även få koll på hur hög fondavgiften är.

Tips för olika åldersgrupper om pensionen:

  1. 90-talisten – viktigast är att jobba och betala skatt samt kontrollera att du har tjänstepension via din arbetsgivare.
  2. 80-talisten – jobba heltid och börja spara till pensionen, ett ISK-konto är till exempel något som kan vara ett bra alternativ till privatsparande samt att du precis som 90-talisten bör se över huruvida din arbetsgivare betalar tjänstepension åt dig.
  3. 70-talisten – går bra att välja förvalsalternativ istället för att själv välja fondval för premiepensionen och tjänstepensionen men undvik att köpa förvaltningstjänster för premiepensionen.
  4. 60-talisten – se över återbetalningsskyddet i tjänstepensionen eftersom skyddet minskar pensionen.
  5. 50-talisten – planera för pensionen, hur länge du behöver arbeta innan du kan gå i pension och se vilka kostnader som du kan tänkas ha väl som pensionär. Ett tips för att öka pensionen är exempelvis att ta bort återbetalningsskyddet helt och hållet för att öka din pension.