Svenskens syn på ekonomin

10 August, 2016

Start » Nyheter » Svenskens syn på ekonomin

Hur ser egentligen svenskarna själva på sin ekonomi? Nya studier visar att svenskens generella framtidstro är stark, trots Trump, Brexit och amorteringskrav.

Det må vara orosmoln på den geopolitiska himlen, med allt vad terror, EU-utträden och okunniga presidentkandidater heter. Även på det lokala himlavalvet finns amorteringskravet som ett regntjockt cirrusmoln. Men hur ser egentligen svenskarna på detta? Och resulterar det i en osäkerhet och försiktighet?

Nej, hos svenskarna är tron på en högkonjunktur stark. Enligt en nyligen gjord undersökning, av Skandias Plånboksindex, i samarbete med TNS Sifo, visar det sig att de svenska hushållen i stort sett tycks vara ganska oberörda av omvärldsläget – trots att investerare i alla fall ser Brexit och Trump som orosmoln. Den genomsnittlige svenskens tro på den svenska ekonomin är alltjämt stark, och en optimism tycks genomsyra vårt sätt att spendera och unna oss både semester och shopping.

Stark framtidstro och optimism genomsyrar Sverige

Med sjunkande arbetslöshet, tillväxt och lågt ränteläge går det dock bra för svensk ekonomi just nu. Amorteringskraven har lugnat ner bostadsmarknaden litet men hos hushållen är optimismen fortfarande lika stark som den varit under våren. Detta beror förmodligen på att man sedan länge vetat om att det skulle komma nya regler angående just bolån och amortering, något som har gjort att många redan har hunnit förbereda sig. Man vet att man kan låna och konsumera just för att den egna ekonomin är relativt stabil, liksom landets. Dessutom visar det sig att svensken redan gjort sin hemläxa och generellt sett är väldigt duktig på både privatekonomi och sparande. Det bådar gott för framtiden.