Svenskar bäst i världen på privatekonomi

29 June, 2016

Start » Nyheter » Svenskar bäst i världen på privatekonomi

Det talas mycket om hur de svenska hushållens skulder fortsätter att växa och det tycks finnas en oro över hur det hela kommer gå. Men faktum är att svenskar faktiskt är några av de främsta i världen vad gäller privatekonomiska frågor.

Nyligen gjordes det en global undersökning som rankade privatpersoners kunskaper i ekonomi. Informationen samlades utifrån ett miniprov som olika länders invånare fick göra. Provet testade kunskaperna i grundläggande finansiell ekonomi och det med ett antal frågor rörande bland annat ränta. Det är bland annat Världsbanken som varit med och spridit undersökningen tillsammans med undersökningsföretaget Gallup.

Sverige, Norge och Danmark i topp

Resultaten från provet i ekonomikoll rankar de skandinaviska länderna högst. Sverige, Danmark och Norge delar nämligen förstaplatsen. Så trots att Kronofogdemyndigheten och andra instanser oroar sig för snabblån och bankers blancolån visar det sig svenskarna förstår sig på privatekonomi bättre än vad en kanske hade trott. Till skillnad från många andra länders invånare.

Länderna rankades efter hur stor andel av de tillfrågade som fått minst tre rätt. Norra Europa dominerar toppen av listan och länder som Frankrike, Grekland och Spanien har betydligt lägre platser. USA har en mindre smickrande 14e plats, efter både Tjeckien och Singapore. I botten på listan återfinns länder som drabbats av krig och fattigdom, föga förvånande. De som hade invånare med sämst koll på grundläggande ekonomiska frågor var Albanien, Afghanistan och Jemen. I dessa länder var det endast omkring 15 procent av de tillfrågade som lyckades klara godkänt i betyg på miniprovet.

En av frågorna var som följer: ”Är det säkrare att lägga dina pengar i en verksamhet eller investering, eller att lägga dem i flera?”. Rätt svar är flera, något som de svenska deltagarna verkar ha koll på.

En slutsats är alltså att svenskarna har betydligt bättre koll på elementära ekonomifrågor än många andra länders invånare.