Stress kan påverka ekonomin

2 April, 2013

Start » Nyheter » Stress kan påverka ekonomin

Få saker kan vara så förlamande som stress över ens egen privata ekonomi eller jobbsituation. Även om måttlig stress också kan ha positiva effekter, så kan stress i för stora doser göra att man istället för att ta tag i situationen och göra den bättre, handlar i panik och utan att tänka efter. För att kunna tänka klart, och på sikt skapa bättre förutsättningar när det gäller ens ekonomi eller arbete, är det viktigt att kunna förhålla sig till stressen.

Är stressen något som påverkar dina prestationer?

Befinner man sig i situationer då man känner sig stressad av arbete, behöver söka jobb eller få ett sunt grepp om sin ekonomiska situation är det viktigt att lära sig hur man kan hantera stress och hur man kan tackla den. För att sedan kunna få saker gjorda.

Men innan man går vidare med hur stressen kan motverkas, vad är det egentligen som gör att den uppstår från första början? Har man ett arbete idag, är chansen stor att man tillbringar en hel del tid under dagen tillsammans med relativt nya, tekniska lösningar. Att vi har mobiler där det är möjligt att alltid vara uppkopplade och svara på mail, gör att många också känner en förväntan att vara närvarande i jobbsammanhang, även privat.

Låta stressen ta en mindre plats i vardagen

Att förebygga stress i vardagen, för att på så sätt också behålla energin och livsglöden, är att ta hand om sig själv. Hur man bäst tacklar stressen är personligt, och vi har alla olika trösklar för när vi inte längre mår bra i  den situation som vi befinner oss i. Men, några av de viktigaste sakerna att tänka på, är att träna på att med en egen vilja gå ner i varv. Det är även viktigt ställa rimliga krav på sig själv, för att kunna förebygga stress. Både lägre krav och det att gå ner i varv är saker som man kan träna upp även utan förändringar i ens omvärld.