Stoppa hemmets eltjuvar

6 February, 2012

Start » Nyheter » Stoppa hemmets eltjuvar

Är du en av dem som känner en klump i magen av elpriset? I så fall är du långt ifrån ensam. Undersökningar som gjorts visar nämligen på att just elpriset är en av de saker som ur ett ekonomiskt perspektiv oroar det svenska folket mest. Även om ämnen som arbetslöshet och räntor för ens bolån också är med bland toppen av orosmolnen.

Orsakerna till att de rådande elpriserna förväntas att drabbas av en höjning under den närmsta tiden är flera. En av orsakerna till de eventuella topparna i elpriset är att de kommande veckorna spås bli kalla vädermässigt. Pristopparna som är kvar innan den varmare våren och sommaren här är spås dock vara tillfälliga.

Tips kring att spara pengar på elen

Som tur är finns det användbara tips som inte bara dämpar oron utan även har en förmåga till att kunna sänka hushållets elräkning. Några av dem är att:

  • Ska man koka vatten på spisen är det bra att ta hjälp av en vattenkokare, som både drar mindre el för att koka upp vattnet och dessutom gör det snabbare än den vanliga spisplattan. Se även över hushållets stekpannor och kastruller. Att använda dem som är lika stora som plattorna är även det ett sätt att spara energi.
  • Tvättstugan är ofta en stor energitjuv, speciellt om man tvättar halvfulla maskiner ofta. Att fylla maskinerna men istället tvätta mer sällan, och dessutom tänka på att torka tvätten utan torktumlaren och torkskåp kommer att spara en del slantar per månad beroende på hur man har tvättat tidigare.
  • Ett av de klassiska knepen när det gäller att spara energi är att ta ut sladden för de maskiner och apparater som inte används. En dator som är placerad i viloläge utan att användas är en av de apparater i hemmet som drar mest av alla i ett hushåll.