Stark efterfrågan på villor

8 July, 2021

Start » Nyheter » Stark efterfrågan på villor

Coronapandemin har bland annat bidragit till ändrade vanor och nya behov hos många. Vi är hemma allt mer både när vi arbetar och är lediga vilket har lett till att allt fler har känt en längtan av att flytta till en större bostad. Detta har i sin tur lett till en rekordökning för villapriserna i Sverige. På ett år har villapriserna ökat med hela 20 procent enligt Svensk Mäklarstatistik. 

Ökade villapriser i Sverige

I nästan hela Sverige ökade villapriserna rejält under 2020. Mest ökade de i våra storstäder Stockholm och Malmö där de gick upp med över 15 procent. Göteborg är inte långt efter där priserna ökade med 10 procent. Totalt såldes 57 000 villor vilket är 1 000 fler än året innan.

2021 fortsätter bli rekordår

Även under år 2021 förväntas det slås rekord på villamarknaden. De flesta fastighetsmäklare tror på att priserna kommer att fortsätta stiga i jämförelse med år 2020. Dock börjar många se tecken på att marknaden nu börjar bromsa in något. Ökningen i år beror även denna på den pågående pandemin där folk spenderar mer tid hemma och önskar mer plats.

Säljarens marknad

De stigande priserna och den starka efterfrågan på villor innebär att det är säljarens marknad. Nästan sju av tio mäklare anser att säljaren har övertaget och kommer fortsätta ha det under 2021. Bostadsräntorna är låga och det finns ett litet urval av villor vilket ger säljarna en bra position.

Stor osäkerhet angående 2022

Det råder en del osäkerhet om vad vi kan förvänta oss av bostadsmarknaden år 2022. Just nu räknar man med att bostadspriserna kommer att falla mellan år 2022 till år 2024 med 6 procent. Detta beror till en viss del på att priserna ökat så pass mycket de senaste åren samt att pandemin snart kommer att vara över och bostadskonsumtionen kommer att återgå till normalt.