Spara energi och pengar hemma

7 May, 2012

Start » Nyheter » Spara energi och pengar hemma

Att minska energiförbrukningen hemma, genom att göra val kring hur vi bor och hur vi lever, får positiva effekter genom sänkta kostnader såväl som positiva effekter på miljön. En omtanke kring klimatet och pengar i den egna plånboken är förenade, vilket leder till att personliga insatser till att minska energiförbrukningen och utsläpp också gör att man kommer att spara pengar.

Vilka aktiviteter gör störst skillnad?

Några av de aktiviteter som påverkar klimatet som mest, är också dem som vi gör dagligen. Klimatet och miljön påverkas saker som vilken bil vi väljer för transporter och hur mycket vi åker bil. Vilken typ av energikälla vi använder för att värma upp våra bostäder och hur mycket el vi använder i vardagen vid övriga sysslor påverkar också. Vad vi äter spelar även det roll, störst påverkan har vår köttkonsumtion. Alla dessa uppräknade exempel påverkar utsläppen. Som man kan se ligger ett stor fokus på det som sker i hemmet, vilket innebär att det är där som man som privatperson kan göra en skillnad och påverka. Lösningar som att förbruka mindre el, äta kött mer sällan och tänka om det finns mer ekonomiska sätt att ta sig till jobbet kommer att innebära lägre kostnader varje månad.

Spara för ekonomin

Ett miljötänkande bidrar till att hushållet sparar pengar, men det finns också annat sparande som dock gör mer för ens privata ekonomi än för miljön. Man kan dela in ett sparande i olika grupper, beroende på sparandets syfte. En grupp är målsparandet, där man endast sparar för en specifik resa eller en ny bil. En annan form är att spara inför sin pension. För att kunna få det bättre på äldre dagar. Man kan spara pengar på egen hand men också välja ett sparande där pengarna är låsta upp till en viss ålder. Sparar man avdragsgillt betyder detta att skatten dras vid den tidpunkt då man väljer att ta ut pengarna, men inte innan dess. Avdragsgillt pensionssparande är ett vanligt alternativ.