Smslån ger rätt till ränteavdrag

25 January, 2016

Start » Nyheter » Smslån ger rätt till ränteavdrag

För år 2015 kommer svenskarna kunna göra ränteavdrag för närmare 30 miljarder kronor där majoriteten av pengarna främst kommer från vanliga bolån – men omkring 100 miljoner kronor kan faktiskt tillskrivas skatteavdrag för ränta på sms- och snabblån visar ny statistik från Finansinspektionen.

Visste du att sms- och snabblån ger dig rätt till ränteavdrag om 30 procent? Det har vi på Expresskredit tydligt skrivit ut under fliken Priser och lånetak. Där ser du också exakt vad ett lån hos oss kommer att kosta dig i sin helhet. Men trots detta är det många som inte vet om att man som låntagare av sms- eller snabblån har rätt till detta utan tror att ränteavdrag endast gäller andra typer av lån, men det stämmer alltså inte. Något som man dock ska vara medveten om är att ränteavdraget är förenat med en del kriterier som måste uppfyllas för att man ska ha rätt att göra avdraget. Du som låntagare måste exempelvis betala skatt till staten på inkomst som du har från arbete. Det betyder att du måste ha ett jobb med en lön som du skattar på för att du efter låntagande (hos oss eller annan kreditgivare) sedan ska kunna utnyttja skatteavdraget om 30 procent.  Har du inte uppnått detta kriterium kan du heller inte använda ränteavdraget och har du flera andra lån i ditt namn kan det också bli svårt att bli beviljad ränteavdrag för ditt sms- eller snabblån. Därför har Konsumentverket tidigare kritiserat företag som använder just ränteavdraget som argument i sin marknadsföring för att locka kunder eftersom detta inte gäller för alla.

Smslån ger alltså rätt ränteavdrag men garanterar inte att du beviljas avdraget om du inte har en inkomst som du också skattar på.