Skydda din ekonomi vid inflation

16 June, 2022

Start » Nyheter » Skydda din ekonomi vid inflation

Inflationen är ett faktum med stigande priser och höjda räntor. I ekonomiskt osäkra tider finns det några tips att ta till dig av för att fortsatt ha full kontroll på dina pengar. 

 

  • Se över ränta på ditt bolån

Har du rörlig ränta på ditt bolån kan det vara läge att se över detta. Med en bunden bolåneränta får du en mer stabil boendekostnad och behöver inte oroa dig för pristoppar som du inte kommer klara av att betala. 

 

  • Se över dina hushållskostnader 

Har du flera olika streamingtjänster? Betalar du för mycket för dina försäkringar? Kan du skaffa bättre villkor på dina lån? Det finns flera olika saker du kan göra för att sänka dina hushållskostnader och på så vis skapa bättre förutsättningar för att klara en inflation.

 

  • Spara!

Att spara pengar varje månad är en förutsättning för att du ska kunna klara av tuffare tider framöver. Det kanske inte känns så lockande att spara till pensionen eller en ny bil när börsen skakar. Men när inflationen är hög kommer du att behöva spara mer pengar. 

 

  • Undvik onödigt räntesparande

Räntesparande på bankkonto och i räntefonder har varit populärt de senaste åren men detta bör du undvika. Sparar du på kort sikt kan det fortfarande vara lönsamt med räntesparande men sparar du på lång sikt är aktier och aktiefonder ofta bättre. 

 

  • Förhandla upp lönen

Det är arbetsbrist i hela landet vilket ger dig en bra position för att förhandla upp din lön. Ta ett snack med chefen och se om du kan få upp den. Blir det ett blankt nej kanske du kan tänka dig att byta jobb och på så vis få upp lönen. 

 

  • Köpstopp!

I dessa oroliga tider kan det vara en god idé att införa ett köpstopp på dig själv. Undvik all onödig shopping och satsa istället på att spara ihop en buffert.