Skillnaden mellan kreditkort och bankkort

21 January, 2022

Start » Nyheter » Skillnaden mellan kreditkort och bankkort

Kontanter blir allt ovanligare i Sverige och kortbetalningar är den absolut vanligaste metoden att betala med. Men det finns olika typer av kort så vad skiljer dem åt? Läs vidare för att få svaret!

Det är många som blandar ihop de olika korttyperna och förstår inte riktigt vad skillnaden är. Därför har vi tagit fram den här guiden för att göra det enklare för dig att förstå skillnaden mellan kreditkort och bankkort. Kanske är det dags för dig att skaffa ditt första kort eller så behöver du bara fatta ett beslut om vilket kort som passar dig bäst. 

Bankkort

Ett bankkort, även kallat debetkort, är ett kort som är kopplat till ditt bankkonto. Detta innebär att varje gång du betalar kommer det att dras pengar från det bankkonto som är kopplat till kortet. Det går alltså inte att köpa saker när pengarna på kontot är slut. Du kan med andra ord inte riskera att köpa något som du inte kan betala för. Finns det inte pengar på kontot kan du inte betala.

Kreditkort

När du betalar med ett kreditkort kommer alla köp att registreras och skickas ut på en samlingsfaktura i slutet av varje månad. Pengarna dras alltså inte direkt från ditt bankkonto. När du fått hem fakturan kan du antingen betala hela fakturan på en gång eller dela upp kostnaden. Men det är bra att ha koll på att ränta tillkommer när du väljer att delbetala beloppet.

Ett kreditkort gör alltså att du kan handla genom att låna pengar upp till en bestämd summa under en viss tidsperiod. Summan bestäms baserat på din inkomst, livssituation och återbetalningsförmåga.

Med ett kreditkort kan det tillkomma förmåner som extra försäkringar vid köp och bonussystem. Detta erbjuds inte med ett vanligt bankkort.