Sjuk under semestern?

28 July, 2013

Start » Nyheter » Sjuk under semestern?

Har du blivit sjuk under din semester?

Oroa dig inte, du som fast anställd har rätt att få tillbaka dina förlorade semesterdagar. Om du blir sjuk under din semester ska motsvarande semesterdagar betraktas som sjukdagar. Detta är enligt semesterlagen §15, och fungerar nästan som en försäkring så att du ska kunna njuta av din ledighet.

Det här gäller under förutsättningen att du har en fast anställning och betald semester, samt att du kontaktar din arbetsgivare senast då du kommer tillbaka till semestern och begär att dina sjukdagar inte ska räknas som semester. Är du är inte fast anställd gäller detta alltså inte, då du vid annan anställning inte har betald semester, och då inte heller får sjukersättning.

Försäkringskassan betalar sjukpenning

Om du är sjuk en längre tid, och inte kan återgå till arbetet på flera veckor är det viktigt att du kontaktar försäkringskassan, så att du får din sjukpenning. Sjukpenning är 80 procent av din lön, och försäkringskassan betalar ut denna efter 14 dagar av sjukdom (de första 14 dagarna betalar din arbetsgivare, det kallas då sjuklön). För att få tillgång till sjukpenning är det viktigt att du har ett läkarintyg vilket du visar upp för både arbetsgivare och försäkringskassan. Om du har möjlighet att arbeta, men inte kan ta dig till arbetet kan försäkringskassan betala dina resor till och från jobbet, så att du ändå kan arbeta och därmed få full lön.