Sedelpremiär i oktober

9 October, 2015

Start » Nyheter » Sedelpremiär i oktober

Vi på Expresskredit vill påminna om att vi från och med den 1 oktober 2015 har fått nya sedlar med nya motiv att handla med, och något vi vill informera om är hur bytet av sedlarna kommer att gå till.

Från 1 oktober i år har vi nya sedlar i Sverige och sakteligen har de nya 20-, 50-, 200- och 1 000-kronorssedlar börjat att introduceras på marknaden och fram till och med den 30 juni nästa år kommer de gamla sedlarna att vara giltiga. Dock ska en vara beredd på att detta bara är första steget i bytet av sedlarna. Från och med 1 oktober 2016 kommer nya 100- och 500-kronorssedlarna bli introducerade och giltiga, vilket sammanfaller med att vi får nya mynt i omlopp. Då kommer nämligen de nya valörerna 1, 2 och 5 kronor komma i ny tappning, och 2-kronan är förstås ett kärt återseende från det att den försvann omkring 1970-talet. En valör som dock inte kommer röras eller ändras alls är 10-kronan som kommer att finnas kvar och behålla sitt nuvarande utseende. Både våra gamla 100- och 500-kronorssedlar och mynt blir ogiltiga först 30 juni 2017.

Så byter du dina sedlar innan de blir ogiltiga

Att byta sina sedlar är enkelt och det absolut enklaste sättet att bli av med dem och få nya tillbaka är genom att handla upp dem. Missar en dock att byta ut sina sedlar och mynt innan den 30 juni 2016 och den 30 juni 2017 kan det vara bra att veta att det går att lösa in sedlarna hos Riksbanken, men det kostar 100 kronor per inlösning och en även uppge varifrån pengarna kommer.

Varför förändras Sveriges valuta?

Det finns en enkel anledning till att Riksbanken förändrar valutan från vad den ser ut i dagsläget: de nuvarande sedlarna är för enkla att förfalska och mynten är för klumpiga samt orsakar besvär för allergiker då dessa innehåller nickel. En annan tanke med bytet är att både 200-kronorssedeln och 2-kronan ska förenkla kontanthanteringssystemet genom att göra det effektivare och mer miljövänligt.

Vill du veta mer om de nya valörerna kan du läsa om detta på Riksbankens hemsida