Se upp för dyra mobilappar

30 August, 2013

Start » Nyheter » Se upp för dyra mobilappar

Vi har tidigare pratat en om hur teknikens framgång har gjort att lättare att sköta sin ekonomi; bara med mobilen kan du enkelt föra över pengar från en bank till en annan, kontrollera ditt saldo, och snabbt låna pengar om det krisar i slutet av månaden.

Dessvärre finns det oftast nackdelar där det finns fördelar, och så även i detta fall. Om du inte är försiktig med din telefon eller surfplatta, kan du omedvetet förlora pengar, speciellt när det  handlar om appar som dina barn använder.

Spelet en dyr historia

De flesta  appar är gratis att ladda ner, och helt ofarliga. Men det finns vissa  appar, speciellt de som barnen använder sig av, vilka kan bli en dyr historia. Det handlar om när du har laddat ner ett spel, kanske för att barnen ska kunna spela på din telefon, som är gratis – men sen visar det sig att barnen själva kan köpa i appen. Det är otroligt viktigt att en som förälder kontrollerar spelet, utöver om det kostar eller inte, när barnen ska spela.

Vad du kan göra för att undvika detta, är att ser till att kopplingen mellan kreditkort på konton som används på dina barns läsplattor eller telefoner. Om du glömmer detta kan det förlora tusenlappar, och det är självklart ingen oväntat summa som många småbarnsföräldrar har enkelt att hantera. Om appens konto är knutet till ett kreditkort märks inte köpen förrän räkningen kommer, och då kan summan bli ännu större.

Konsumentverkets råd

Om detta skulle hända finns det dock möjlighet att få tillbaka pengarna. Men det är inte alltid man lyckas. Vad du ska göra om detta har hänt är att kontakta Apple eller Google beroende på varifrån köpet har gjorts. Enligt konsumentverkets råd är köpet nämligen inte bindande om det gjorts av ett barn utan föräldrarnas godkännande. Om du inte lyckas få tillbaka pengarna går det säkerligen att dela upp betalningen, alternativt att du tar ett lån för att klara av skulden.