Sänk din boendekostnad

28 February, 2014

Start » Nyheter » Sänk din boendekostnad

Dags att betala räkningar? Elkostnad, hyra, matkostnader, räntan och så vidare. Mycket är det som ska ha sin del av din inkomst. Och det är boendet som drar den största kostnaden.

Enligt Boverket lägger vi cirka 15-20 procent av vår inkomst på boende, vilket är en hög kostnad – men det går att få ner den. Och vi har tagit fram några punkter som sänker din boendekostnad.

  • Satsa på lågenergi! Genom att använda lågenergilampor kan du spara drygt 1400 kronor/år. För att förtydliga, om du har en gammal 60-wattslampa tänd i fyra  timmar varje kväll sparar du 140 kronor per år genom att byta ut den till en led-lampa. Låter det som en struntsumma? Tänk då att du har tio stycken lampor tända i ditt hus, då blir summan plötsligt 1400 kronor om året.
  • Bostadsrätt? Förhandla om räntan! Många är det som inte inser deras möjligheter att påverka banken och räntan. Genom att prata med olika banker kan du förhandla fram en bättre ränta, och därmed sänka väldigt mycket av din boendekostnad. Har du exempelvis 1,5 miljoner i lån och sänker din ränta från 3 procent till 2,35 kan du spara 9750 kronor per år*.
  • Kyl och frys. En gammal kyl drar mycket mer än en ny gör, och genom att uppgradera dig till ny kyl och frys kan du faktiskt spara in 4900 kronor per år. Om du ser över temperaturen på vitvarorna kan du också påverka elförbrukningen. 5 grader för kyl och -18 för frys är vad du bör sikta mot.
  • Snabbduscha! Att duscha 5 minuter varje dag istället för 10 innebär att du sparar 500 kWh per år. För att förtydliga: På ett hushåll med fyra boende sparas 1600 på ett år om elpriset är 80öre/kWh.
  • Elavtal. Många tänker inte på vad de har för elavtal utan betalar bara när räkningen kommer. Men genom att göra ett medvetet elval så kan det bli en stor skillnad i din ekonomi. Vi har skrivit mer om hur du undviker dyra elräkningar, läs den för en mer djupgående analys kring hur du sänker kostnaden här.

 

*före avdrag