Så sparar du till din första miljon

14 March, 2019

Start » Nyheter » Så sparar du till din första miljon

Om du sätter igångmed ditt sparande tidigt och följer ett antal regler är drömmen om att ha enmiljon kronor på sparkontot inte ouppnåelig.

De allra flesta föds inte med en miljon eller mer på kontot,det krävs hårt jobb och sparande. En viktig del i det hela är också att dubörjar så tidigt som möjligt.

Hur mycket kan du spara?Att spara lite men regelbundet samt så tidigt som möjligt är mycket bättreän att inte spara något alls. Med tiden växer pengarna och ränta på ränta geren effekt som gör att pengarna växer ännu snabbare. Spara gärna i ett ISK-kontoså kan du fritt byta aktier och fonder utan skattekonsekvenser.

Så når genomsnittssvensken sin miljon

 Om du har en inkomstsom liknar genomsnittssvenskens lön, och sparar 10 procent av din lån varjemånad (efter skatt) – då når du din miljon efter 17 år. Lönen ligger då på 33700 kronor och du sparar 2 287 kronor varje månad från detta. Börsen geruppskattningsvis en avkastning på 8 procent per år, något den gjort i snart 20år, och genomsnittssvensken har placerat sitt sparande i indexfonder som intekostar mer än 0,2 procent i avgift.

Några saker att tänka på som gör det enklare för dig att nåmiljonen är följande:

  • Välj alltid börsen för att spara pengar, därväxer summan med avkastningen från kursuppgång och utdelning som duåterinvesterar.
  • Håll dig till stora bolag och ha en godriskspridning. Köp från många olika bolag och gärna i olika branscher.
  • Väljer du aktiefonder ska du välja bredaindexfonder med låg avgift.
  • Låt sedan pengarna få stå och jobba ifred. Ombörsen svajar ska du inte ändra riktning för det utan fortsätt att köpa aktiereller fondandelar varje månad med ditt månadssparande. Du kan således varainaktiv och ha sparandet helt automatiserat och ändå nå höga höjder.

Lycka till med att nå din första miljon!