Så sparar du till din första miljon

14 March, 2019

Start » Nyheter » Så sparar du till din första miljon

Om du sätter igång med ditt sparande tidigt och följer ett antal regler är drömmen om att ha en miljon kronor på sparkontot inte ouppnåelig.

De allra flesta föds inte med en miljon eller mer på kontot, det krävs hårt jobb och sparande. En viktig del i det hela är också att du börjar så tidigt som möjligt.

Hur mycket kan du spara?Att spara lite men regelbundet samt så tidigt som möjligt är mycket bättre än att inte spara något alls. Med tiden växer pengarna och ränta på ränta ger en effekt som gör att pengarna växer ännu snabbare. Spara gärna i ett ISK-konto så kan du fritt byta aktier och fonder utan skattekonsekvenser.

Så når genomsnittssvensken sin miljon

 Om du har en inkomst som liknar genomsnittssvenskens lön, och sparar 10 procent av din lån varje månad (efter skatt) – då når du din miljon efter 17 år. Lönen ligger då på 33 700 kronor och du sparar 2 287 kronor varje månad från detta. Börsen ger uppskattningsvis en avkastning på 8 procent per år, något den gjort i snart 20 år, och genomsnittssvensken har placerat sitt sparande i indexfonder som inte kostar mer än 0,2 procent i avgift.

Några saker att tänka på som gör det enklare för dig att nå miljonen är följande:

  • Välj alltid börsen för att spara pengar, där växer summan med avkastningen från kursuppgång och utdelning som du återinvesterar.
  • Håll dig till stora bolag och ha en god riskspridning. Köp från många olika bolag och gärna i olika branscher.
  • Väljer du aktiefonder ska du välja breda indexfonder med låg avgift.
  • Låt sedan pengarna få stå och jobba ifred. Om börsen svajar ska du inte ändra riktning för det utan fortsätt att köpa aktier eller fondandelar varje månad med ditt månadssparande. Du kan således vara inaktiv och ha sparandet helt automatiserat och ändå nå höga höjder.

Lycka till med att nå din första miljon!