Så maxar du din pension

15 December, 2016

Start » Nyheter » Så maxar du din pension

Hur ser du till att betala mindre skatt på din pension när dagen är kommen att ta steget ut från arbetsmarknaden och lämna över till yngre förmågor? Tips och råd för den kanske ljuvaste tiden i livet nedan.

Många oroar sig för hur deras pension kommer se ut, något som det skrivits om tidigare på Expresskredit. Andra förtränger tankarna på detta och låter detta bli något att hantera längre fram i livet. Hur man än gör är det oundvikligt att det en dag kommer vara dags för pension – och då är det lika bra att man både har förberett sig och är påläst. Vad finns det för bra saker att tänka på för att klara ålderns höst bekvämt och utan att känna att man lever på marginaler?

Att bo utomlands kan gynna din pension

Ett sätt att få en ekonomisk fördel är faktiskt att bo delar av året utomlands (eller hela om man föredrar det). I Sverige är inkomstskatten på 30 procent. Men för utflyttade individer ligger det en särskild skatt på bara 20 procent. Dock måste du ha en permanent bostad i exempelvis Thailand, Portugal eller Spanien för att få denna skattesats. Vill du verkligen byta ut snöslasket mot solvarma vindar är det dock en möjlighet.

Många pensionärer lever på en nätt summa varje månad, och det är inte alltid lätt att veta hur man ska få varje krona att räcka till. En sak som är riktigt viktig dock, det är att se till så att du inte betalar mer skatt än du behöver. Det kan du göra genom att sprida ut utbetalningarna för att undvika den högre skatten och vänta med den privata pensionsförsäkringen tills du plockat ut allt från tjänstepensionen.