Så lyckas du med ditt sparande

5 November, 2020

Start » Nyheter » Så lyckas du med ditt sparande

Ett av de vanligaste misstagen som folk gör med sitt sparande är att spara för mycket i början av månaden. Läs mer så berättar vi hur du blir en mästare på att lägga undan pengar som du inte behöver nalla från.

Var realistisk

I början av månaden är det lätt att känna sig rik. Plötsligt är kontot ovanligt fylligt och suget efter en utekväll med restaurang, nya kläder och en generös julklapp känns inte långt borta. Dessutom har du visst råd att lägga undan flera tusenlappar. Ett par veckor går och plötsligt står du för att köpa kvällsmat och har redan börjat nalla från sparkontot. Vad gick fel? Du, precis som många andra, överskattade din budget i början av månaden.

Gör om, gör rätt!

För att lyckas med ditt sparande måste du först lära känna din budget. På djupet. Rada upp alla dina fasta utgifter och analysera dem. Enligt en vanlig modell ska ens fasta utgifter inte överstiga 50% av din inkomst. Om dina fasta utgifter äter upp mer än halva din lön måste du fundera på hur du kan dra ner på dina fasta utgifter. Ett vanligt knep är att samla sina smålån, säga upp onödiga abonnemang eller i värsta fall flytta till en bostad med billigare månadsavgift. 

Spara med autogiro

När du inser att du har en någorlunda fast summa att lägga undan varje månad är det en god idé att spara på autogiro. Många sparpsykologer är nämligen överens om att det är beslutet att spara som ofta överskattar verkligheten, medan ett autogiro gör att du hellre räknar ut i förväg vad som är rimligt att lägga undan varje månad. Många sparar faktiskt pengarna på en annan bank, för att över huvud taget inte ha tillgång till sparkontot för lätt.