Så klarar du januari

11 January, 2018

Start » Nyheter » Så klarar du januari

Januari brukar kallas för årets fattigaste månad. Julen har kommit och gått med nyårsfirandet som ett festligt och kostsamt avslut. Så här kan du tänka för att klara av den där första månaden på året utan att bli barskrapad.

December är en månad du ofta gör av med mest pengar av alla årets månader, det är med andra ord en dyr månad för rätt så många. Julklappar har köpts, mat och dryck inhandlats och avnjutits samt mellandagsshoppingen på det. Det kan hända att du har lagt ut mer pengar än vad du tänkt dig. Lönen kommer extra tidigt i december, med tanke på just julen och julfirandet. Det gör att du får vänta lite längre på din lön i januari och dagen innan lön, den 24 januari, brukar sägas vara årets fattigaste dag.

Spara till buffert och se över dina kostnader

För att göra januari till en lite mer bärkraftig månad ekonomiskt sett kan det vara bra att ha sparat under året som gått – för att kunna ha buffert för en lite kärvare period. Som tur är finns det hjälp för de som inte har sparat särdeles mycket, det går att ta ett flexibelt snabblån här på Expresskredit till exempel. Ett annat tips är att under januari se över dina fasta kostnader i form abonnemang och prenumerationer, medlemskap i allt från föreningar till gym och liknande. Det kan hända att du inte använder allt de du betalar för, vare sig det är Netflix, Spotify eller ett gymmedlemsskap som betalas på månadsbasis. Genom att avsluta de medlemskap och abonnemang du inte behöver sparar du ofta in en hel del pengar.

Gör även januari månad till den månad då du planerar det nya årets ekonomi. Tänk på vad du vill göra på semestern, vad du måste spara in på och vad du vet att du måste lägga pengar på under året. Det gör att du slipper få kallsvett när räkningarna trillar in och kan betala utan att lida stort. Sedan kan alltid oförutsedda kostnader uppkomma, men då finns det som sagt lösningar även på det