Så jobbar du bäst hemifrån

23 February, 2021

Start » Nyheter » Så jobbar du bäst hemifrån

Coronakrisen har inneburit stora förändringar för många, bland annat är det allt fler som jobbar hemifrån. Det råder delade meningar om hur effektiv man faktiskt är hemma, vissa gillar det medan andra tycker det är tufft att hitta en balans mellan arbetstid och fritid. Här ger vi tips på hur du jobbar bäst hemifrån!

Tips 1 – Skapa en arbetsplats

Hemma kan du sitta och arbeta i soffan, vid köksbordet eller till och med i sängen. För att skilja på jobb och fritid är det bra att ha en separat arbetsplats där du endast arbetar. Har du ett extra rum är det perfekt att göra om detta till kontor annars kan det räcka med att ställa in ett litet skrivbord i ett hörn du har över. 

Tips 2 – Ha rutiner

Ha kvar dina vanliga rutiner även när du jobbar hemifrån. Börja dagen med en kopp kaffe som du brukar göra, kolla mejlen och kom igång med arbetsdagen på rätt sätt. Bestäm vilka tider du ska arbeta och håll dessa för att inte riskera att arbetstid och fritid flyter ihop.

Tips 3 – Ta pauser!

När du arbetar hemifrån blir det inte lika naturligt att ta pauser, men detta är viktigt för att hjärnan ska få tid att återhämta sig och du ska återfå fokus. Ta en längre lunch där du helt lägger undan arbete och glöm inte att ta mindre pauser på 5-10 minuter då och då under dagen.

Tips 4 ­– Skapa de bästa förutsättningarna

Med detta menar vi att du kanske kan låna hem datorskärm, mus och tangentbord från kontoret för att få de bästa förutsättningarna för att arbeta hemifrån. Titta över din arbetsplats hemma och se vad du kan förbättra.

Tips 5 – Minimera eventuella distraktioner

När du arbetar hemifrån är det lätt att du blir distraherad av annat såsom att tömma diskmaskinen eller kolla på TV. Gör upp en tydlig och strukturerad plan för dagen med allt du ska hinna med och försök sedan att hålla denna.