Så här påverkas din pension av corona - Expresskredit

Så här påverkas din pension av corona

19 May, 2020

Start » Nyheter » Så här påverkas din pension av corona

Coronakrisen har slagit till ordentligt och förändrat en hel värld. Alla blir vi påverkade på ett eller annat sätt. För dig som snart ska gå i pension kan det vara extra oroliga tider eftersom börsen har rasat vilket kan påverka din pension. Såhär ser sparandet ut just nu.

Inkomstpension

Den del av din pension som är inkomstpension kommer från staten och påverkas inte direkt av börsens oro just nu men i längden kan den påverkas negativt. Eftersom många har blivit varslade, permitterad eller uppsagda kan Sverige hamna i en lågkonjunktur framöver vilket leder till en lägre inkomsttillväxt. Detta i sin tur kan leda till lägre inkomstpensioner.

Premiepension

Din premiepension är den delen av din allmänna pension som du placerar själv. Oftast placeras den i olika fonder vilket gör att den direkt påverkas av coronakrisen. Då har den med största sannolikhet gått ner en hel del senaste tiden.

Tjänstepension

Tjänstepension är den delen av din pension som din arbetsgivare sparar åt dig. Har du blivit uppsagd i coronakrisen kommer detta påverka din tjänstepension eftersom den sparas in när du arbetar. Är din tjänstepension placerad i aktiefonder påverkas den av börsen vilket kan vara osäkert i denna tid. Är den istället placerad i en livförsäkring kommer den inte att påverkas på samma sätt.

Privat pensionssparande

Detta är pengar du sparar själv till din pension. Har du ett vanligt sparkonto är det ingen fara med dina pengar, men har du sparat i fondförsäkring eller livförsäkring kan det vara dags att titta över ditt sparande och fundera på att sälja.

Vad ska du göra?

Hur du ska göra med ditt pensionssparande beror på hur lång tid du har kvar tills pensionen. Är det snart dags kan det vara läge att titta på olika lösningar. Har du ett tag kvar kan det vara bra att ha is i magen. Ta hjälp av en pensionsrådgivare för att få full koll.