Så här fungerar skuldsanering

19 June, 2020

Start » Nyheter » Så här fungerar skuldsanering

Allt fler människor ansöker om en så kallad skuldsanering hos Kronofogden. Detta innebär att du under några år framöver betalar en viss del av din skuld och sedan stryks den och du blir skuldfri. Med andra ord får du leva på existensminimum fram tills skulden skrivs av. Detta är en lösning för dig som helt enkelt inte kommer att klara av att betala dina skulder på egen hand och finns för både privatpersoner och företagare.

Vad krävs för att du ska få skuldsanering?

För att du ska få en andra chans och kunna börja om i ditt nya skuldfria liv med hjälp av en skuldsanering, finns det några krav du måste uppfylla.

  • Du behöver ha så stora skulder att det inte finns någon chans att du själv ska klara av att betala tillbaka inom en rimlig framtid.
  • Du ska bo och arbeta i Sverige och dina skulder ska vara registrerade här.
  • Har du ett eget företag ska det på ett enkelt och överskådligt sätt gå att se över ekonomin där.
  • Du får inte ha ett näringsförbud på dig.

Ansökan vi e-tjänst eller blankett

Känner du igen dig själv och tror du kan få rätt till skuldsanering ansöker du via en e-tjänst på Kronofogdens hemsida eller genom att skicka in blanketten ”Ansökan om Skuldsanering”. Behöver du få hjälp med att reda ut dina skulder kan du kontakta en budget- och skuldrådgivare i din kommun. När ansökan har kommit in till Kronofogden tar det några veckor innan beslutet kommer och under den tiden är det viktigt att du inte drar på dig nya skulder.

Expresskredit kollar upp dina förutsättningar

Här på Expresskredit kollar vi alltid upp dina förutsättningar för att betala tillbaka ett lån du tar hos oss. Vi är en ansvarsfull långivare och vill inte att du ska hamna i en situation där skuldsanering blir aktuellt.