Så fungerar det med semesterlön

19 July, 2020

Start » Nyheter » Så fungerar det med semesterlön

Semester är lagstadgat i Sverige och är till för att alla människor ska ha rätten att vila upp sig. Lagen reglerar tre olika delar: Semesterledighet, semesterlön och semesterersättning. Semesterlön är pengar som du som anställd tjänar in under året som du jobbar och ges sedan ut till dig under din semester. Antalet dagar som du har rätt till kan skilja sig och beror på vad som står i ditt anställningsavtal.

Semesterlönen betalas ut under din semester

När du tar ut dina semesterdagar betalas en summa ut för ditt antal intjänade semesterdagar. Du har enligt semesterlagen rätt till att ta ut 25 dagars semester men detta kan variera beroende på vad ditt kontrakt säger. Har du jobbat hela året utan någon form av frånvaro har du rätt till att få ut full betalning för hela din semester. Dock finns det tillfällen när viss frånvaro kan påverka hur mycket du ska få utbetalt såsom vid sjukskrivning i mer än 180 dagar, föräldraledighet i mer än 120 dagar och VAB i mer än 120 dagar. 

Så här beräknas din semesterlön

Det finns två olika sätt att räkna ut din semesterlön på. Den första är sammalöneregeln som i stort sett innebär att du får din vanliga månadslön plus ett tillägg på 0,43 % för varje semesterdag. Det andra sättet är procentregeln som innebär att du får cirka 12 % av din utbetalda lön, detta är framförallt vanligt vid timanställning.

Semesterersättning när du inte tagit ut din semester

Har du inte tagit ut dina semesterdagar har du rätt att få ut dessa som semesterersättning istället. Oavsett hur länge du har jobbat på företaget har du alltid rätt till att få ut denna ersättning som i runda slängar ligger på 12 % av din utbetalda lön. Även här kan villkoren dock skilja sig mellan olika kontrakt så är du osäker över vad som gäller för dig bör du höra efter med din arbetsgivare.