Så förbereder du dig på en lågkonjunktur

11 September, 2017

Start » Nyheter » Så förbereder du dig på en lågkonjunktur

Sverige har likt större delar av västvärlden haft goda tider konjunkturmässigt de senaste åren. Tyvärr har konjunkturer en tendens att svänga. Efter en högkonjunktur kommer ofta en lågkonjunktur. Men hur förbereder du dig egentligen för svårare tider, ekonomiskt?

Sedan den ekonomiska djupdykningen år 2008, där i princip hela världen slängdes in i en depression som påminde om börskraschen år 1929, har det bara gått framåt för svensk ekonomi. Arbetsmarknaden har blomstrat och räntorna har varit lägre än på riktigt länge. Nu finns det en oro i Sverige och andra länder i väst att marknadsläget ska ändras och det till det värre. Hur ska man förbereda sig för en eventuell börskrasch egentligen?

Rörlig eller bunden ränta?

Den rörliga bolåneräntan kan vara uppe på närmare 4 procent inom ungefär fem år och det finns en del som är oroliga för vad som är mest ekonomiskt fördelaktigt – att binda räntan eller att låta den vara rörlig? En del ekonomer tipsar om att man ska binda sin ränta på fem års sikt och att dessutom pruta på de bundna räntorna. Att just binda räntan är smart om man vet med sig att sparande inte fungerar i dagsläget men det är ändå viktigt att försöka spara så mycket som möjligt. Det skadar inte att ha en buffert att ta av i händelse av börskrasch.

Andra tips för att klara en värre ekonomisk situation är att bara ha det som kan avvaras på börsen, resten gör sig bättre på ett sparkonto. Placera inte allt i samma fond till exempel, utan sprid riskerna.

Blir det en krasch på börsen?

Nu hoppas många att det inte blir en krasch på börsen, och om det skulle bli det är förhoppningen att det åtminstone inte blir lika illa som det var år 2008.