Så börjar du spara i aktier

6 November, 2019

Start » Nyheter » Så börjar du spara i aktier

Visste du att det inte är så svårt att börja spara i aktier och fonder som man kanske kan tro? Du kan faktiskt tjäna pengar på börsen som småsparare – och det utan att lägga allt för mycket energi i det. 

Du som sparar pengar via ISK-sparande kan pusta ut – skatten kommer inte höjas under den närmaste tiden. Det efter att många känt sig oroliga för en tredje höjning av skatten på denna förmånliga sparform. Men hur kommer du igång med att spara i fonder och aktier?

Kom igång med sparandet

Oavsett om du har som mål att gå tidigt i pension – eller bara vill säkra din framtid ekonomiskt är det bra att börja spara pengar långsiktigt. 

  • Läs på. Det är viktigt att läsa hur allt fungerar och det kan du göra i bloggar och följa med i tidningar där nyheter om börsen listas. Det finns även appar med grunderna i aktiehandel du kan ladda ner och använda. 
  • ISK-konto. Öppna ett om du inte redan har ett. Här kan du till exempel månadsspara och det fördelaktigt med schablonbeskattning. Det innebär att du inte behöver betala skatt på varje affär med vinst. 
  • Hur mycket vill du satsa? Tänk igenom din satsning, eftersom du eventuellt kan komma att förlora den. Det måste vara en summa pengar du kan klara dig utan.
  • Courtage? Courtage är en avgift som banken eller aktiemäklaren tar vid köp och försäljning. Det är bra att fråga vad denna ligger på. Det finns även ställen där du kan handla avgiftsfritt med aktier – dock endast upp till en viss nivå. 
  • Börja litet. Det gäller att starta med ett få antal bolag, och hitta stabila aktier med regelbunden utdelning. Lyssna på andra som är insatta innan du känner dig mogen att utveckla din egen aktiestrategi. 

Lycka till med ditt aktiesparande!