Rätsida på årets hushållsekonomi

24 January, 2012

Start » Nyheter » Rätsida på årets hushållsekonomi

Januari nämns ofta som årets knapraste månad när det gäller hushållsekonomin. Men det är samtidigt nu som du har chansen att starta det nya året med flaggan i topp, inte bara genom att redan från start få en ordning på ekonomin utan dessutom genom att få pengar över varje månad.

Det mest grundläggande för att lyckas få ordning på sina utgifter och kostnader, för att på så sätt få lite pengar över i slutet av månaden, är att planera. Inköpslistor, som du sedan håller dig till, kan göras när det gäller allt från en veckomatsedel till vad som är så pass nödvändigt att det måste inhandlas. Allt annat kan man däremot bortprioritera. Nyttiga punkter i ens privatekonomi att kolla över under årets första sex månader är bland annat:

  • Under årets första månad är det läge att rensa ut det föregående årets ekonomi genom att slänga de kvitton som inte längre behövs. Rensa bland papper och räkningar för att skapa ordning bland dina papper. Samtidigt är det nu man har en gyllene chans till att ordna en budget och en ekonomisk plan för det nya året. Är det några renoveringar som man vet kommer behöva göras under året? Nu har man chansen att lägga undan lite pengar varje månad så att planerna blir möjliga att fullfölja.
  • Under början av året, under februari och mars, är det läge att kontrollera ens pensioner. Att välja sitt eget sparande är ett sätt att själv kunna kontrollera och välja låga avgifter. För att trygga sin framtid när det gäller ens egen framtida pension är annars det att ha en tjänstepension samt att ha varit länge på arbetsmarknaden två av de faktorer som kommer att påverka din pension mest.
  • Andra saker som är lämpliga att se över under årets sex första månader är naturligtvis att deklarera, vilket sker i maj, men även att kolla över dina försäkringar. Aktiva val kring saker som pension, elbolag och försäkringar är alla punkter för att kunna spara mer pengar.