Privatekonomi 2015

10 February, 2015

Start » Nyheter » Privatekonomi 2015

Efter att ha blickat tillbaka på 2014 – ska vi självklart även kika in i framtiden, för att se vad nästa år har att erbjuda. Vad händer med ekonomin 2015? Blir det stora förändringar eller inga alls? Vi på Expresskredit har forskat oss fram till svaren.

Ingen kunde nog undgå den oro som svepte över landet när det under regeringskrisen talades om nyval. Skulle det påverka den svenska ekonomin? Skulle den påverka privatpersoner? Många var det sedan som andades ut när Statsminister Stefan Löfvén i slutet av december gick ut och informerade att nyvalet uteblev tack vare decemberöverenskommelsen. Och detta betyder även att det, som det ser ut nu, under 2015 faktiskt inte blir så stora förändringar för den svenska ekonomin. Men det blir däremot några små. Bland annat dessa tre:

Förändringar för 2015

  • Snus och cigaretter blir något dyrare.
  • Även alkoholskatten höjs, vilket gör att vin och sprit blir dyrare per flaska.
  • Studenter kan låna en tusenlapp mer per månad.

I nästan var tredje kommun blir det även en skattehöjning för fyra av tio skattebetalare. Höjningen räknas vara på mellan fem öre till en krona per intjänad hundralapp, rapporterar Statistiska centralbyrån. Samtidigt kan du som arbetar räkna med en löneökning eftersom en obefintlig inflation vanligtvis ger mer pengar att röra sig med. Har du räntor kan du räkna med att räntan kommer att vara fortsätt låg men om du ska ta ett bolån får du nog räkna med amorteringskrav.

Det är ett spännande år vi kliver in i och vi på Expresskredit hoppas att ni firat in det med pompa och ståt. Med det önskar vi er en god fortsättning!