Många svenska pensionssparare skulle kunna spara ihop mer pengar inför pensionen med hjälp av ett par få enkla åtgärder. Problemet är att man är omedveten om de möjligheter som finns inbyggda i systemet.
20 år- pensionen känns avlägsen
Det är först när man har studerat klart och har en fast inkomst som man på riktigt kan börja satsa på ett privat sparande och då möjligtvis också ett separat pensionssparande. Är man ung och någonstans mellan 20 till 30 år kan man prioritera tjänster där en tjänstepension ingår i ens anställning, men det är först 10 år senare som det kan vara läge att börja prioritera det egna pensionssparandet. Tidigare än så har man ofta andra viktiga punkter att lägga sina pengar på för att få den dagliga ekonomin att gå ihop. Men även i 30-års ålder bör just pensionssparandet ske om det finns möjligheter i ens ekonomi. Ett privat sparande till oförutsedda utgifter bör man dock alltid ha.
Utsikter i medelåldern
När man har blivit äldre, och passerat 50 år, börjar många att mer på allvar fundera på hur pensionen ska bli. Nu har många nått en mer stabilitet i livet. Det är nu man kan göra de större förändringarna för att se till att pensionen blir så bra som möjligt. Både ekonomiskt och med tanke på hur man skulle vilja leva som pensionär.
Återbetalningsskydd- ett möjligt sätt att höja pensionen
I ens egen tjänstepension så har man möjligheten till att avstå från återbetalningsskydd eller inte. Vill man kan kunna skydda sin familj, om man själv skulle avlida tidigare, bör man välja att ha ett återbetalningsskydd på sin pension. Detta innebär att ens närmsta familj, som exempelvis sambo eller barn, kommer att få tillgång till ens pensionskapital. Vet man att ens barn och familj kommer att kunna klara sig själva eller om man är ensamstående utan barn, kan man dock välja bort återbetalningsskyddet. Väljer man bort detta skydd kommer man själv att få ta del kapital från andra som avlidit och valt bort återbetalningsskyddet. Ett alternativ som kan ge dig en högre pension.