Omvärldsläget hösten 2016

21 October, 2016

Start » Nyheter » Omvärldsläget hösten 2016

Det som händer i världen påverkar givetvis världsekonomin, samtidigt som det som sker ekonomiskt på den globala skalan även påverkar vanliga svenskars plånböcker på olika sätt. Hur är egentligen omvärldsläget hösten 2016 – vad finns det att hålla koll på?

 

Världen och Sverige berörs av en hel del olika faktorer under denna höst, i året 2016. Inte bara är det regn och fallande löv som landar på våra huvuden, det är även ett presidentval på andra sidan Atlanten som avgörs i dagarna – samt ett lyft i svensk industri som väcker optimism inför framtiden.

I USA råder valfeber och förtidsröstningen är i full gång samtidigt som FBI-utredningar av Hillary Clintons mail får börser runt om i världen att skaka. Handeln i USA var både försiktig och avvaktande när börsveckan inleddes , det tycks bero på nervositet och osäkerhet som presidentvalet står för. Investerarna vill helt enkelt vänta och se, även om de allra flesta räknar med att det är den demokratiska presidentkandidaten som tar hem segern i slutändan. Dock är det turerna kring Clintons mail och FBI:s undersökningar som ökar på osäkerheten, något som märkt även på börsen i Stockholm, Sverige. Hur sedan valet slutar kommer säkerligen även det ge avkall på ekonomin – både globalt och i Sverige på olika sätt.

Framtidstro för industrin

Samtidigt rapporteras det om ett lyft i svensk industri, denna sägs gå starkare än vad den gjorde samma period förra året och är den högsta på tre år i oktober när inköpschefsindex mätts. Många analytiker sägs vara förvånade över denna positiva trend, som kommer lite från ingenstans. Framtidstron i svensk industri har alltså tagit ett rejält språng och detta mäts genom företags expanderade produktionsplaner och sysselsättningsplaner. Det sägs vidare vara att planeringen är den mest offensiva på hela fem år, något som kommer ge avkall på svensk ekonomi – nationellt och regionalt samt kanske märkas av i även din plånbok.