Om uppsägning knackar på dörren

14 May, 2013

Start » Nyheter » Om uppsägning knackar på dörren

Att ha ett arbete är A och O för överlevnad. Vi behöver alla arbeta för att få ihop pengar till hyra och diverse utgifter, det är så samhället är uppbyggt. Men vad händer om någonting går fel? Vad händer om du, av någon anledning, blir av med jobbet – och inkomsten försvinner? Självklart måste du fortsätta betala hyra med mera, dina utgifter försvinner inte bara för att din inkomst gör det.

Regeringen har bedömt att arbetslösheten i år kommer att bli 8,3 procent, och 8,4 procent nästa år. Det är krisen i Europa som gör det finns betydande nedåtrisker för den Svenska ekonomin, vilket i sin tur påverkar arbetsmarknaden. Vem som helst kan bli av med sitt jobb, och oavsett utbildning och tidigare erfarenhet, kan det vara svårt att hitta ett nytt jobb.

Se lösningar istället för problem

Att bli av med sitt arbete är otroligt påfrestande, och det kan vara svårt att hitta en ny väg att gå. Man ska dock inte drabbas av panik om det händer, det finns lösningar – och för de flesta går det bra. Här kommer några tips till vad en kan göra om man blir uppsagd:

  • Är du medlem i facket? Se då till att ta reda på vilken inkomstförsäkring du har. En inkomstförsäkring ersätter en viss procent av inkomstbortfallet av din faktiska lön. Hur det fungerar är olika beroende på vilket fackförbund du är knuten till. Det finns också möjlighet att ha privat inkomstförsäkring.
  • Ha du A-kassa kontaktar du dem för att informera om vad som hänt, därefter hjälper de dig vidare.
  • Kontakta arbetsförmedlingen och informera vad som har hänt. De kan hjälpa dig att hitta ett nytt jobb, och du kan även söka om arbetslöshetsersättning. Blanketten hittar du på deras hemsida
  • Budgetera utifrån din inkomstförändring, och sortera ut de utgifter som inte är nödvändiga. Räkna också in prylar och saker som du klarar dig utan, och sälj dessa.
  • Strukturera upp din erfarenhet och kunskap. Förnya ditt CV, och se över vilka meriter du har med dig från föregående jobb. Lista upp arbeten vilka kan intressera dig, och kontakta dem för att visa ditt intresse – även om de inte har ett arbete ute just nu. Det är viktigt att ligga på.