När priset spelar stor roll

7 June, 2012

Start » Nyheter » När priset spelar stor roll

Det finns vissa varor som vi behöver köpa av olika anledningar, där priset är viktigt. Det kan gälla köp vi gör sällan och ser som en investering för framtiden. Det kan också gälla köp där vi bryr oss extra mycket om att varan vi köper ska vara bäst på marknaden inom vissa områden. I alla dessa fall är prisjämförelser på nätet ett av de smidigaste sätten för dig att bli nöjd med ditt köp. Men det finns en del saker att tänka på vid jämförelsen.

Fördelen med att kunna jämföra priser på nätet är att någon annan, ofta någon av de stora jämförelsesajterna, redan har gjort jobbet åt oss. Men kan man lita på undersökningarna, och vad behöver man egentligen tänka på?

Vad grundas informationen på?

För dig som konsument gäller på Internet, precis som vid all annan handel, att vara kritisk inför den information som ges. Att vara kritisk behöver inte betyda att det inte går att lita på det som man läser, men man bör kunna avgöra vad det som sägs på webbplatsen egentligen baseras på.

Vilka butiker är med i jämförelsen?

När man söker på en webbplats för prisjämförelser söker man på den produktkategori eller den produkt som man är intresserad av, för att sedan få upp förslag på olika butiker där detta finns att köpa. Man listar också vilka priser som de olika butikerna säljer varan för. Här bör du som konsument kolla upp hur många butiker som varit med i jämförelsen och vad som testerna har grundats på, för att du ska få en rättvis bild.

Det är inte bara det faktiska priset som spelar in. Kan varan levereras eller måste du hämta upp den? Att själv hämta varan kan medföra kostnader utöver varans pris. Kontrollera även om du som konsument har rätt att ångra dig och hur lång garantitid som gäller, ifall något skulle visa sig vara fel senare.