Maximera din föräldraledighet

8 October, 2021

Start » Nyheter » Maximera din föräldraledighet

I Sverige har vi generösa regler för föräldraledighet som många andra länder inte har, dock kan dessa regler vara lite svåra att förstås sig på. Men med några enkla tips kan du maximera föräldraledigheten och får ut mesta möjliga tid med barnet och bäst ekonomiska situation. 

Bygg upp din SIG innan föräldraledighet

Har du högre inkomst inför förlossningen ger detta högre möjligheter till längre föräldraledighet. Därför är det viktigt att bygga upp din sjukpenninggrundande inkomst (SGI) så mycket du kan innan barnet föds. Du kan då vara föräldraledig längre och får högre föräldrapenning. Har du mindre pengar att röra dig med kan detta innebära att du kanske inte har råd att använda lal 480 dagar vilket gör att du måste dra ner på tiden du är hemma med ditt barn. 

Fokusera på första året

För att maximera föräldraledigheten bör du fokusera på barnets första år. Under det första året påverkas inte din SGI av hur du väljer att ta ut dina föräldradagar. När första året har gått är det viktigt för den föräldern som är hemma med barnet tar ut föräldradagar när den är hemma. Du bör då ta ut minst fem dagar i veckan annars riskerar du att inte få ersättning om du skulle bli sjuk

Anpassa föräldraledigheten efter din situation

Hur du bäst tar ut föräldraledigheten beror på din ekonomiska situation. Det bästa är att prova dig fram och se vad som fungerar för dig. Första året går det bra att experimentera och se vad som känns bäst men efter det är det fem dagar i veckan som rekommenderas starkt. Du har rätt till tre planeringsperioder per år. Det viktigaste för att få en bra föräldraledighet är ändå att ha jobbat de 240 dagar innan förlossningen som ligger till grund för föräldrapenningen.