Många lånar pengar på sommaren

9 October, 2017

Start » Nyheter » Många lånar pengar på sommaren

Sommaren är en årstid då många vill koppla av och njuta, unna sig saker och inte snåla. Det är dessutom en tid för renoveringar, båtprojekt och resor. Kort sagt är det en kostsam period, om än ljuv. Vad finns det att tänka på privatekonomiskt?

Under de heta sommarmånaderna ökar antalet låneansökningar i hela landet. Det är både privatlån hos bankerna liksom snabblån och smslån. Det är allt från unnande till rent praktiska måsten pengarna går till. De händer att pengarna på lönekontot inte riktigt räcker till allt från nya kläder till semesterresan och renoveringen.

Två tredjedelar lånar till resa

Var fjärde person tar lån för att betala sina räkningar, var sjunde för hemmaprojekt och två tredjedelar lånar pengar till en och annan resa. Dessutom kan det hända att tvättmaskinen eller något annat viktigt i hemmet gått sönder precis innan din semesterresa bär av, då kanske inte alltid den ihopsparade bufferten räcker och kostnaderna blir för stora. Det lättaste alternativet är då att ta ett lån.

Vad är då viktigt att tänka på? En resa är det viktigt att betala av och amortera så fort som möjligt, detta för att denna är förbrukad och har noll värde i samma stund som den sker. Det är inte så roligt att sitta och betala av en resa som du gjorde förra året till exempel. En annan tumregel är att amortera med minst samma hastighet som värdet på saken du köpt minskar. Se dessutom över alla kostnader innan du tar ett lån, inte minst den effektiva räntan. Mer om hur du betalar tillbaka går det att läsa om här.