Låt inte skolstarten bli för dyr

23 August, 2013

Start » Nyheter » Låt inte skolstarten bli för dyr

Sommaren är på väg att lämna oss, och runt hörnet väntar hösten – vilket för flera av oss, innebär en förändring.

Störst förändring är det nog för de barn som äntligen ska ta steget och börja skolan, och även om detta är magiskt och spännande för både föräldrar och barn, är det dessvärre någonting som också kan komma att bli en dyr historia. I genomsnitt lägger vi runt 956 kronor per barn inför skolstarten, detta enligt en undersökning vilken gjorts på uppdrag av Tradera. Undersökningen visar också att det mest populära inköpet är nya höstskor och en ny höstjacka.

När barnen börjar skolan, och det gäller självklart också om det inte är förstagångselever – är det mycket som föräldrarna måste införskaffa. Det behövs kläder, väskor, böcker, papper, pennor och i vissa fall (i alla fall när barnen är lite äldre) är dator någonting som barnen är i behov av. Det är väl självklart att detta blir en svårighet, och extra svårt för plånboken blir det om det är fler än ett barn i familjen som börjar skolan. Men en ska försöka att inte oroa sig, utan istället leta lösningar på problemet. Det finns nämligen en del saker som föräldrarna kan tänka på för att skolstarten inte ska bli så dyr.

Knep för billigare skolstart

Vad är då knepen för en billigare skolstart? Det bästa du kan göra för att ekonomin ska klara av en skolstart utan problem är leta efter begagnade saker. Det är viktigt att du som förälder ser till vad familjens ekonomi klarar av, och utgår från det. Det gäller att du kommer ihåg att det är inte många familjer som har möjlighet att lägga pengar på helt nya saker på bara en månad. Utöver detta är det självklart smart att försöka lägga undan pengar inför skolstartens utgifter, alternativt låna pengar och sedan lägga upp en återbetalningsplan så att höstens budget inte påverkas allt för mycket.