Kunskap är makt

30 May, 2017

Start » Nyheter » Kunskap är makt

Hur ska du egentligen tänka som konsument för att vara så skyddad på marknaden som möjligt? Svaret är att du ska vara så påläst och medveten som du bara kan. Just nu granskar konsumentverket fastighetsmäklare som använder sig av lockpriser. Se till att du är en medveten konsument innan du tar lån och gör din största affär någonsin.

Fastighetsmäklare kan vara en av de mest problematiska marknaderna. Yrkesgruppens roll är att vara lojal mot både säljare, köpare och sig själva. Ofta får köparen minst av kakan – samtidigt som denna kanske gör sin största affär någonsin när den köper bostad. På Konsumentverket vill man framförallt komma tillrätta med ett problem som funnits länge i branschen – nämligen lockpriser. I stället ska det vara tvunget att det bedömda marknadsvärdet är angett i annonsen, för att inte lura spekulanter att tro att de har råd. När de i själva verket inte alls har det.

Läs på innan du gör din största affär i livet

Inte bara är det bra att vara påläst och kunnig om själva mäklarens roll när du köper en bostad. Det är viktigt att ha kontrollerat och jämfört räntor från olika låneinstitut innan du bestämmer dig för vilket lån och hos vilka du ska låna. Inte minst till kontantinsatsen.

Andra marknader som ska vara problematiska enligt Konsumentverket, och då särskilt för konsumenter, är telekomföretag med tjänster som tv-abonnemang och internet samt även försäkringar, hantverkare, bilverkstäder, el samt tågresor och förvånande nog; kollektivtrafik. Det enda du kan göra som konsument är att läsa på om dina rättigheter och skyldigheter – samt ta kontakt med konsumentombudsmannen om så skulle krävas, får att få råd och stöd.