Knapert efter sommaren?

10 October, 2013

Start » Nyheter » Knapert efter sommaren?

Att man till hösten har det lite knapert efter semesterns äventyr är förståeligt, och det är inte alltid lätt att komma ikapp. Att leva över sina tillgångar i semestertider är inte alls ovanligt, och det kan mycket väl vara värt det, men när sommaren är över och verkligheten kommer ikapp gäller det att vara kreativt för att hålet i inte plånboken ska bli allt för stort.

Gör en budget

Om du har det svårt nu efter sommaren bör du göra en budget, så att du får en överblick av din ekonomiska situation. Bra kan också vara att planera framåt, kanske resten av året, och inte bara just denna månad. En långsiktig plan för din ekonomi är alltid att föredra snarare än en kortsiktig. När inkomsten kommer i n ska räkningar och eventuella lån prioriteras, därefter bör du också räkna in mat och fritid. Hur mycket kan du göra av med per vecka? Hur mycket kan du göra av med per dag? Detta är bra frågor att se över, för att minska dina impulsinköp.

Kreativa lösningar

Om du känner, efter du gjort en budget, att det trots detta är svårt att få pengarna att räcka till, gäller det att vara kreativ. Det bästa sättet är att se över vad du har för saker som du inte använder. Det finns säkerligen kläder till exempel som tar plats i garderoben, men som du aldrig använder. I en situation då plånboken är tom kan det vara värt att rensa garderoben för att se vad du har. När du sedan har valt ut hela och fräscha kläder som kan säljas kan du antingen lägga upp de för att säljas på internet, eller gå till en second hand affär som köper kläderna av dig. Om din garderob däremot är lika tom som din plånbok gäller det att leta andra vägar för att rädda ekonomin. Ett SMS-lån är någonting du alltid kan ansöka om, men då gäller det att du planerar in återbetalning i din budget för nästkommande månad, så att du kan betala tillbaka ordentligt.