Klara julen utan ekonomiska problem

20 December, 2013

Start » Nyheter » Klara julen utan ekonomiska problem

Julen närmar sig med stormsteg och det är dags att börja förbereda sig på den ekonomiska barriär som julen kan innebära.

Många är det som under och efter jul får problem med sin ekonomi, eftersom utgifterna ökar i samband med jul- och nyårsafton. Julklappar, julmat och nyårstillbehör är vad som gör att ekonomin lätt blir skakig, och om man inte har lagt undan pengar inför högtiderna kan det vara svårt att ha råd. Här är några tips på hur du undviker problem med ekonomin i december och januari.

  • Budgetera. Skriv ner alla inköp som du kommer behöva göra till jul och nyår. Och då gäller det allt från nyårsklänning till julklappar. Glöm inte heller bort småsakerna, såsom nötter till julbordet och tomtebloss till nyårsafton. När du skrivit ner allt som du vill handla får de sedan räkna igenom och se om du kommer att ha råd med allt som du skrivit upp. Om det inte går runt, får du stryka det som är minst viktigt.
  • Börja i tid. Redan i november kan det vara bra att köpa julklappar, så att allt inte köps på decemberlönen. På så vis kan du också undvika den stress som julklappsshopping ofta ger.
  • Dela upp! Gå ihop flera och dela upp vad som ska köpas inför jul och nyår. Om julafton exempelvis kommer att spenderas hos dig och din familj, kan det vara värt att be de släktingar som kommer att ta med sig en maträtt. Det gör att kostnaden dras ner ordentligt.

Det här var tre tips som kommer att göra det lättare att hålla ekonomin i fas under jul och nyår. Viktigast är att man är medveten om vilka utgifter som kommer, och att man utefter det planerar sin ekonomi. På så vis kommer det inga oväntade utgifter, och julen kan passera utan större ångest.