Investera i sommardrömmen

11 April, 2012

Start » Nyheter » Investera i sommardrömmen

Är du en av alla dem som drömmer om den lantliga idyllen i form av ett eget litet sommarhus? Hur man allra helst väljer att spendera sin sommar är individuellt. När sommaren närmar sig är det allt fler hushåll som funderar på om det är dags att köpa ett eget sommarhus. Har man själv inte det kapital som behövs är ett alternativ att istället hyra en sommarstuga under semester.

En egen sommarstuga

Drömmen är inte alltid en billig historia att förverkliga. Vart i landet man inför sommaren väljer att kolla på fritidshus är den faktor som kommer ha störst påverkan på priset. I vissa län runtomkring i landet är priserna högre. Värt att veta är att priserna generellt minskade över hela landet förra året, vilket tillsammans med årets ökning av hus till salu på marknaden troligtvis kommer att bidra till att drömmen kommer att kunna bli sann. Men som sagt, vill man komma billigare undan gäller det att leta i de rätta områdena. Södermanlands- och Västernorrlands län tillhör de områden där priserna har sjunkit som mest. Runt Sveriges större städer Göteborg och Stockholm tillsammans med populära Gotland är priserna fortfarande högst i landet när det gäller fritidshus som är till salu.

Båt- för dem som uppskattar sjölivet

Ett grönsaksland lockar dock inte alla. För en del lockar det gungande sjölivet desto mer. Vill man köpa båt är ett första steg att undersöka vart man kan teckna ett båtlån så billigt som möjligt. Att köpa en båt som drivs av segel eller motor innebär en engångskostnad vid själva köpet men även under tiden kostnader som:

  • Försäkringskostnader
  • Besiktningskostnad vid köpet av en besiktningsman om man själv inte är insatt.
  • Årliga underhållskostnader under tiden som man äger båten.

Viktigt att undersöka alternativen

Låter något av alternativen lockande? Oavsett vad man bestämmer sig för är det upp till en själv som köpare att undersöka de alternativ som finns för att se om ett köp är möjligt för ens nuvarande ekonomi och situation. Sommardrömmen innebär i de flesta fall mer arbete än vad man räknat med.