Inför höstens studier

18 May, 2013

Start » Nyheter » Inför höstens studier

I april var det sista chansen att söka till högskola och universitet, och i höst kommer mängder av ungdomar påbörja livet som student. Att vara studerande är oftast väldigt roligt, men det är också en utmaning. Inte bara för att studierna kan vara väldigt krävande, utan även för att en ska klara sig på en inkomst från CSN.

Bidraget från CSN är 2828 kronor, och för den som vill går det också att addera på ett lån. Som högst kan du få ut 9024 kronor i månaden. Det är en kämpig summa att klara sig på, och även om ett arbete på sidan av skulle vara bra för plånboken – är det riskabelt om man ser till studierna.

Om du ska börja studera till hösten, kan det vara bra att börja spara pengar redan nu. Och utöver ett sparande, finns det knep och knåp som gör att man kan dryga ut pengarna från CSN.

Begagnad kurslitteratur, matlåda och klädbytardag

–  I början av varje kurs kommer du att behöva köpa kurslitteratur. Hur mycket det kostar, och hur många olika böcker som behöver införskaffas är varierande beroende på utbildning – men oavsett vilken, kommer utgiften att komma. För att undvika att lägga alla pengar på kurslitteratur är det bra att se över möjligheterna. Att köpa helt ny kurslitteratur kan var bekvämt, men det är en onödig kostnad. Se istället runt med vänner och bekanta om de har, eller känner någon, som läst kursen. Denna person är säkert villig att sälja den för en billigare kostnad. Sök också på sidor som blocket för att se om det finns någon som säljer sina begagnade böcker.

–  Att lägga pengar på kaffe, fika eller luncher på restauranger kan bli väldigt dyrt i längden. Även att äta i skolans lunchrestaurang kan ta många kronor från plånboken. Att laga storkok hemma gör att du kan spara upp till 1-2000 kronor i månaden.

–   Även studenter med låg inkomst bör få chansen att unna sig något ibland. Det kan ju självklart bli svårt när plånboken är tunn. En idé om du känner att köpsuget är stort, är att samla ihop några vänner och ha klädbytardag. Det du tröttnat på i din garderob gynnar säkerligen någon annan. Samma sak gäller självklart omvänt.