Hur spenderar du skatteåterbäringen?

28 May, 2014

Start » Nyheter » Hur spenderar du skatteåterbäringen?

Det är nu deklarationstider och många är det som ser fram emot att få tillbaka pengar på skatten. Pengarna kommer lagom till midsommar om man skickar in sin deklaration elektroniskt (via sms, Skatteverkets internettjänsten eller app) senast den 2 maj.

Enligt en undersökning från SBAB spenderar majoriteten av de som får tillbaka på skatten sina pengar på konsumtion, med allt från skor och kläder till mat och dryck – och bara en tredje del väljer att spara den extra inkomsten. Utöver konsumtion lägger många också sina pengar på renovering av bostaden eller spenderar pengarna på en semesterresa. Det här är intressant, speciellt om en jämför med de som får restskatt – och måste betala tillbaka på skatten. Där tar nästan hälften från sitt banksparande för att kunna betala tillbaka summan, och endast 22 procent skulle avstå från semester eller bostadsrenovering för att kunna betala sina skatteskulder.

Planera vad du ska göra redan nu

Om du är en av som får skatteåterbäring till midsommar kan det vara smart att redan nu bestämma vad du ska lägga pengarna på, så att de inte bara spenderas på onödig konsumtion. Fundera på om det saknas pengar någonstans och prioritera detta (kanske har du en skuld att betala?), och om du känner att dessa pengar ska du njuta av så kan det vara smart att rada upp alternativ med saker du önskat dig – och fundera på vad du vill ha mest. Du kommer inte kunna köpa allt du önskar för din skatteåterbäring, även om det är lätt att känna sig rik när den ramlar in på kontot. Glöm inte heller att det finns ett värde i att spara pengarna – eftersom du aldrig vet när du kan behöva dem.