Hur påverkas du av regeringens budget?

27 October, 2015

Start » Nyheter » Hur påverkas du av regeringens budget?

Den 21 september presenterades regeringens budget, och i den kan man tydligt se vilka som går som vinnare respektive förlorare – så hur påverkas du? Det har vi på Expresskredit tagit reda på.

Nyligen presenterades regeringens budgetförslag, men som det ser ut i dagsläget kan förslaget komma att röstas ned av oppositionen. Skulle budgeten i sin helhet dock gå igenom kan man tydligt se att de största vinnarna är grupperna unga, arbetslösa och pensionärer som allihop får fler förmåner. Exempelvis föreslår regeringen bland annat gratis tandvård upp till 20 år och gratis medicin upp till 18 år, att A-kassans tak höjs från 18 700 kronor till 25 000 kronor och att pensionärer ska få lägre skatt och högre pension. Samtidigt är höginkomsttagarna de största förlorarna som får stå för det mesta av kalaset med höjda skatter som i sin helhet kommer uppgå till ungefär 30 miljarder. Men något som också syns i budgetförslaget är att man faktiskt även skulle kunna se de vanliga medelinkomsttagarna som förlorare. En konsekvens är nämligen att en stor majoritet av hushållen i landet kommer att få mindre pengar att röra sig netto med nästa år genom bland annat skattehöjningar, sänkt rot- och rutavdrag, höjda energiskatter och höjd skatt för sparande i kapitalförsäkring och investeringssparkonto samt att man slopar avdraget för privat pensionssparande och även tar bort skattereduktion för gåvor till ideell verksamhet.

Vad betyder detta?

Om regeringens budget inte röstas ned av oppositionen kommer budgeten rent konkret innebära att hela sex av tio hushåll kommer att få mindre i plånboken netto att röra sig med varje månad. Det visar en beräkning av fördelningseffekten av hur olika inkomstgrupper, vilka varje grupp består av tio procent av hushållen, kommer påverkas av regeringens budget som Statistiska centralbyrån tillsammans med regeringen redovisar. Där har man kommit fram till att inkomstgrupp 1-4 får ökad disponibel inkomst samtidigt som inkomstgrupp 6-10 får minskad inkomst. Vilket i sin tur betyder att män i genomsnitt får -0,80 procent mindre i plånboken och kvinnor får -0,25 procent mindre. Så med andra ord kan en majoritet vänta sig mindre pengar att röra sig med framöver eftersom att regeringens budgetförslag kan komma att släppas igenom förutsatt att bestämmelserna i fjolårets decemberöverenskommelse efterlevs.