Hur mår din semesterkassa?

22 July, 2013

Start » Nyheter » Hur mår din semesterkassa?

Äntligen kom sommaren. Juni, juli, augusti. Tre månader av sol, värme och för dem flesta – en hel del semester.

Vanligast är att svensken tar semester några veckor i juli, och ibland även in i augusti. Men för alla kommer inte semestern med glädje. Alla har inte möjlighet att göra vad de vill med sin ledighet, och medan grannen packar för sin utlandsresa sitter en själv med en tom semesterkassa. Visst kan det vara trevligt med ledighet ändå, även om man inte åker iväg till ett storslaget resmål. Men när det är pengarna som sätter käppar i hjulen, är det självklart att det känns.

Det är dock inte försent att spara ihop lite extra till en semesterkassa. Mycket handlar om att prioritera, och att bestämma sig. När du väl ser över din ekonomi och dina saker, kommer du märka att det finns sätt att locka fram kronorna.

Små utgifter och loppis

Börja med att dra ner på dina små utgifter. Många bäckar små, bildar stor å? Jo, det stämmer faktiskt. Behöver du köpa kvällstidningen varje dag? Kanske bra tillfälle att dra ner på snus eller cigaretter? Och istället för att unna dig lite smågodis, kaffe eller annan vardagslyx kan du lägga undan dessa pengar till ledigheten. Du kommer märka att det faktiskt blir en del. Det underlättar också om du har ett tydligt mål. Genom att skriva ner vilken summa du vill nå tills semestern, blir du mer motiverad att faktiskt lägga undan pengar. Se också över vad du har i hemmet. Tradera och blocket är perfekt för snabb försäljning, och har du mycket saker är det inte helt fel att anordna en loppis. Om du mot förmodan inte får ihop dina pengar, kan du självklart ta ett lån. Men glöm då inte bort att budgetera för hur det ser ut när semestern är slut, så att du kan betala tillbaka lånet så snart som möjligt.