Ha ett tillräckligt sparande

25 October, 2012

Start » Nyheter » Ha ett tillräckligt sparande

Över var fjärde hushåll har mindre än 10 000 kronor sparat utöver vad bostaden är värd och ungefär två av tio hushåll skulle klara sig en månad som längst om de förlorade sin inkomst. Att så få svenskar reflekterar kring sitt eget sparande kan verka skrämmande, men det finns sätt att komma upp på banan när det gäller storleken på ens sparkapital.

Varför du ska ha en buffert?

När någonting oförutsett händer, till exempel skador på huset eller en allvarlig sjukdom som gör att inkomsten helt plötsligt försvinner, gäller det att ha en backup. Har du inte detta kan det gå så långt att du förlorar din bostad och går i personlig konkurs. Du vill heller inte hamna i stora skulder som kan följa dig en lång tid.

Hur du vet att du har tillräcklig buffert

Det är ett bra riktmärke att ha motsvarande två månadslöner på sitt sparkonto. Det är tillräckligt för att kunna lösa akuta problem. Denna buffert bör dock öka ständigt. Bestäm gärna ett belopp som du varje månad sätter in på sparkontot och skapa en återkommande överföring mellan dina konton. Det gör att du inte behöver komma ihåg att göra det varje månad. Samtidigt som du inte kan strunta i att göra det bara för att någonting annat kom emellan.

Tips för att spara mer

Om du inte kan lägga undan pengar i din nuvarande ekonomiska situation kan du lätt ändra på några småsaker och fria upp pengar. Exempel på detta är att börja cykla till jobbet, göra matlådor i stället för att äta ute. Du kan även prata med din bank och se ifall de kan lägga ihop de dyrare smålånen och därigenom få ett som är betydligt billigare.