Första gången i arbetslivet

22 June, 2013

Start » Nyheter » Första gången i arbetslivet

Det är nu många som går ut på sitt första jobb, sommarjobbet. Det är någonting som är både spännande och roligt; att äntligen få tjäna egna pengar som en själv bestämmer över. Som ung gäller det dock att vara försiktigt, då det är lätt att bli utnyttjad.

Skillnaden mellan en vanlig anställning, och ett sommarjobb är egentligen ganska liten, däremot kan det vara svårt att veta vad som gäller när man inte har någon tidigare erfarenhet. Det finns dock knep och knåp vilka kan underlätta för sommarjobbaren. Det första du bör kontrollera när du påbörjar ditt sommararbete är vilken lön du har i förhållande till det arbete du ska utföra.

Kontrollera lägstalön och kräv anställningsavtal

På till exempel LO kan du hitta information som visar om du har rätt lön för din anställning. De har gjort en sammanställning av olika fackförbunds lägstalöner. Om du har fått jobb på till exempel ett lager knappar du in dig på Handels lägstalöner, vilka du sen kan visa för din arbetsgivare. Det gör att du har större chans till att få den lön du faktiskt förtjänar. Utöver det ska du se till att du har ersättning för övertid eller obekväma arbetstider. Du bör också vara medveten om att du inte får arbeta på nätterna (mellan 22:00-06:00) om du är under 18 år. Arbetsgivaren är också skyldig att ordna särskilda arbetskläder om miljön kräver det, till exempel om du ska arbeta inom industrin. Alla dessa rätt- och skyldigheter bör arbetsgivaren samla i ett anställningsavtal, vilket du ska läsa igenom ordentligt och sedan skriva under. På så vis är du skyddad om någonting skulle hända, säg att din lön inte betalas ut ordentligt.