Förbered dig på vinterns elpriser

12 July, 2022

Start » Nyheter » Förbered dig på vinterns elpriser

Vintern 2021/2022 blev en tuff ekonomisk smäll för många hushåll. Nu stoppar Ryssland leveranser av gas och många tror att elpriserna kommer att skena och bli ännu värre denna vinter. Här går vi igenom hur du på bästa sätt förbereder dig för ännu en vinter av höga elpriser!

1. Isolering

Drag och dålig isolering är väldigt dåligt för bostadens värmehållning. Under sommarsemestern kan det vara läge att kolla över husets isolering och täta fönster och dörrar så att allt är tätt inför vintern. Det betyder att när vintern kommer håller huset kvar värmen och det krävs mindre energi för uppvärmningskostnaden som oftast är den högsta posten när det kommer till elförbrukning. 

2. Byt ut elektrisk golvvärme

Elektrisk golvvärme är en ordentligt energitjuv som kan kosta skjortan på vintern. Har du möjlighet kan det vara en god idé att byta ut elektrisk golvvärme till vattenburen som är bra mycket billigare. 

3. Investera i solceller

Solceller är en relativt dyr investering men den kan verkligen löna sig. Den el du själv inte använder säljs vidare vilket innebär att du kan få en viss del av din elkostnad betald.

4. Byt till energiklassade vitvaror

Äldre vitvaror kan dra riktigt mycket ström, framförallt tvättmaskin och diskmaskin. Ett tips är att byta ut till nya, energiklassade vitvaror som är märkta enligt EU:s klassificeringssystem. Tänk även på hur du använder dina vitvaror. Exempelvis kan det vara vissa program som är mer energisnåla än andra. Du bör även alltid köra fulla maskiner då en halv maskin drar lika mycket ström som en full.

5. Kontakta din lokala energirådgivare

I de flesta av Sveriges kommuner finns det energirådgivare som kan hjälpa dig att ta reda på hur du bäst kan energiförsörjare ditt hem. Tjänsten är kostnadsfri och du kan få tips som är bra för både miljön och för din plånbok.