Förändringar 2014

15 January, 2014

Start » Nyheter » Förändringar 2014

Ett nytt år har kommit, och som nästan varje år kommer det med en del förändringar. För att du som privatperson enkelt ska ha koll på vad som sker, har vi här samlat de viktigaste förändringar som kan påverka dig:

  • Jobbskatteavdrag: En skattelättnad med upp till cirka 4000 kronor per år är vad som sker när jobbskatteavdraget utökas.
  • Sänkt skatt för pensionärer: De som fyllt 65 år när 2014 börjar och betalar inkomstskatt får en sänkning på skatten. För de flesta pensionärerna innebär det en inkomstökning (netto) på 1200-1400 kronor per år.
  • Reglerna för A-kassa: Bra att ha koll på är det faktum att a-kassareglerna ändrades vid årsskiftet. Det innebär stora sänkningar i del a-kassor och genomsnittet ligger på en 100 kronor i månaden.
  • Sänkt studiemedel: Studenterna får mindre pengar varje månad då en heltidsstuderande numera bara får 9004 kronor i månaden (i bidrag och lån). Däremot kan de som vill nu jobba mycket mer i samband med att fribeloppsgränsen höjs.
  • Hyreshöjningar: Under året kan landets hyresgäster förvänta sig en höjning av hyran på drygt 1-2 procent.

Dessa är några av de förändringar som sker, men självklart är det mer än så. För att verkligen ha kontroll på läget rekommenderas den här artikeln “Så blir din privatekonomi 2014”. Där kan du läsa mer om vad som händer under året som kommer.