Fira jul på en budget

21 December, 2021

Start » Nyheter » Fira jul på en budget

Julen förknippas ofta med värme och gemenskap, men många förknippar den också med stress. Julpynt ska fram, julmat ska inhandlas och lagas, julklappar ska köpas och julgranen ska kläs. Det är mycket att stå i under juletider och många känner stress över att få pengarna att räcka till.

Våra bästa tips

Det är helt okej att inte ha tillräckligt med pengar till de extra utgifter som julen innebär, att fira jul på en budget är fullt möjligt! Därför listar vi våra 7 bästa tips för att minska stressen inför julen.

  1. Har du barn och känner oro kring julklapparna kan ett alternativ vara att ni struntar i att köpa julklappar mellan vuxna. 
  2. Köp julklapparna i god tid. Det minskar stressen då du inte behöver springa runt i olika butiker och köpa allting på en och samma gång. 
  3. Julklappar till släkten kan du ersätta med till exempel ett julklappsspel eller “secret santa” där ni sätter ett maxbelopp.
  1. Gör något hemgjort och ge bort! Det känns ofta mer personligt och uppskattas mer av många eftersom att du har lagt ner tid på julklappen.
  1. Se över menyn och servera endast de rätter ni känner att ni kommer äta av. 
  2. Ett alternativ är att ha knytkalas. Du behöver inte stå för allting själv och be de du ska fira jul med att ta med sig en eller flera rätter. 
  3. Vill du fortfarande köpa något kan second hand vara ett bra alternativ. Det finns många fynd där ute som kan bli perfekta julklappar.

Prioritera dig själv

Det är okej att vara självisk och våga säga nej till det som inte fungerar för dig. Gör en prioriteringslista och fokusera på det som du tycker är viktigt för att du ska få en lyckad jul. Var realistisk mot dig själv och fatta beslut efter vad du känner att du har ekonomi till.