Ekonomitips för studenter

14 November, 2011

Start » Nyheter » Ekonomitips för studenter

Även som student finns det knep för att dryga ut hushållskassan. För de flesta studenter på KY-utbildningar, högskolor och universiteten står studiemedlet från CSN för den största delen av inkomsten. Att jobba vid sidan av sin utbildning kan göra att man inte får den tid till studierna som behövs, samtidigt som många studenter upplever att det är svårt att helt klara sig på studiemedel och studielån. Hur gör man då för att få pengarna att lättare räcka till?

Hitta böckerna till lägre priser

Kurslitteraturen är en av de största utgifterna man har som student, även om omfattningen på litteraturen kan skilja sig avsevärt mellan olika skolor, utbildningar och inriktningar. Gemensamt för de allra flesta är dock att litteraturen finns att få tag på genom flera olika sätt. Att köpa helt ny kurslitteratur i skolans bokhandel eller på nätet är det bekvämaste men även det mest kostsamma.

Behöver man av olika anledningar köpa kurslitteraturen som ny kan man gå samman med några av sina kurskamrater för att köpa litteraturen och turas om att läsa i böckerna. Är det flera böcker som behövs inför kursen kan man då köpa några stycken var. Andra sätt att kunna ta del av kurslitteraturen på ett mer ekonomiskt sätt är att köpa dem begagnade eller låna dem på bibliotek. Köpa begagnat kan man antingen göra i en andrahand-bokhandel eller av andra studenter som inte behöver kurslitteraturen längre.

Billigare att laga maten själv

Med seminarier och föreläsningar i skolan är det lätt att man hamnar på café eller restaurang både för att fika och äta lunch, vilket blir kostsamt och inte ekonomiskt i längden. Har man en frys hemma finns möjligheten till att laga storkok av grytor eller andra lämpliga maträtter, för att sen ha matlådor att ta med sig för veckans luncher. Även om det i regel är billigare att äta på skolans restaurang än ute på stan kan man tjäna över 1000 kronor i månaden på att ha med sig matlåda istället för att äta restaurangluncher i veckorna.