Det största orosmolnet för Stockholmare

20 June, 2017

Start » Nyheter » Det största orosmolnet för Stockholmare

Det finns mycket att vara rädd för i världen. Svält, naturkatastrofer och sjukdom. Vad är stockholmarnas största skräck egentligen? Tydligen är det bristen på bostad. Inte så konstigt kanske, när marknaden med sina priser ser ut som de gör. I stort sett handlar det alltså om ekonomi. 

Det byggs i princip överallt i de större städerna runt om i Sverige. Kanske byggs det allra mest i vår huvudstad. Ändå är det största orosmolnet på stockholmarnas himmel just bostadsbristen. Det verkar som att rekordsnabbt och rekordhögt byggande inte räcker för att lugna invånarna i staden, allt fler känner en oro över just bostäder. Det visar sig att hela 81 procent är mycket eller ganska oroliga över just detta, fler än de som är mest oroade över ökad kriminalitet, ökad segregation och ökade sociala klyftor i samhället.

Bostäder och kontantinsats ett stort samtalsämne

Många tycker inte bara bostadsbristen i sig är obehaglig, det värsta är hur man får råd till kontantinsatsen när man ska köpa en lägenhet eller ett hus. Tre fjärdedelar av stockholmarna är oroade över bostadskostnader. Det är dyrt att köpa och med amorteringskravet kommer ett tak på hur mycket du får låna samt att månadskostnaden kan blir rätt så saftig. Många tar blacolån till insatsen för att kunna köpa sin första bostad.

Inte konstigt att bostäder är något av det som stockholmarna pratar mest om på luncherna under arbetsdagen, det är nämligen ett konstant problem. En av fyra personer tror till och med att de i framtiden inte kommer kunna ha råd att bo kvar i samma område de bor i idag. Bostäderna som byggs, byggs för människor med pengar. Det skapar en stor gentrifiering där endast de rika har råd att bo centralt och de med sämre ekonomi flyttas längre och längre ut från stadskärnan.